Teknoloji Blogu

İnsan beyni uzayda nasıl çalışıyor

İnsan vücuduna farklı yönlerden ilginç etkileri olan Mikrograviteye örnek verecek olursak ISS’nin videolarını izlediğimizde astronotların yüzlerinin şişkin bir halde olduğunu gözlemliyoruz. Yerçekiminin “olmadığı” bir alanda vücudun alt kısmında dağıtılan vücut sıvılarının daha eşit olarak dağılması bu duruma neden oluyor.

Yerçekimi eksiliği, iç kulak sisteminin yanında beyine de birçok yönden etki etmektedir. NASA ekibinin yapmış olduğu araştırmaların sonucunda astronotlar, değişikliklerin fiziksel ve mental olarak insani işlevlerde etkisinin bulunduğunu belirtiyor. Astronotlar, yaptıkları hareketleri kontrol ederken ve kavramsal görevleri tamamlerken bir hayli zorluk çekiyorlar.

Bu durumda beyinde ne gibi bir değişiklik olduğunu gözlemlemek isteyen NASA ve ESA, astronotları seri bir şekilde test etmeyi planlıyorlar. Bunun için astronotları, yapısal ve işlevsel MRI taramalarından geçecekler. Yapısal taramalar hacim kaybı gibi beyinde fiziksel değişimleri arayacak. İşlevsel tarama ise astronotlardan tarama işlemi gerçekleştirilirken herhangi bir görevi tamamlamaları gerecek. Bu sayede beyinde bir etkinlik olup olmadığı gözlemlenecek. Astronotlar üzerinde yapılan bu araştırmada, insan beyninin çeşitli eylemler önce ve sonrasındaki durumu öğrenecek ve bu durum için etik bir yol ortaya çıkarmış olacak.

Bunları da beğenebilirsin

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku